SEO uyumlu makale nasıl yazılır

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır – Google 1. Sıra GARANTİLİ

Google’da üst sıralara çıkmak için SEO uyumlu makale nasıl yazılır bilmeniz şart. SEO uyumlu makale için ise bazı kuralları bilmeniz gerekiyor.

Bu makale, hem size SEO uyumlu makale için adım adım rehber rolü üstleniyor hem de %100 SEO uyumlu olarak hazırlandı. Bu sayede, bu makaleyi taslak olarak alabilir, makalelerini hazırlarken dikkat etmeniz gereken düzeni görebilirsiniz.

Bu konuyu hazırlarken sizlere daha kolay olması için 3 farklı bölüme ayırdım. İlk bölüm, hazırlık aşaması. Hazırlık aşaması, makaleyi yazmaya başlamadan önce yapmanız gereken analizleri vs. içeriyor.

İkinci bölüm ise tahmin edeceğiniz gibi makale yazarken neler yapmanız gerektiğine yer veriyor.

Üçüncü bölüm ise işin daha teknik kısımlarını içeriyor. Eğer site sahibiyseniz bu kısmı mutlaka okuyun.


1-      Hazırlık Aşaması

SEO uyumlu makale yapmak istiyorsanız, her şeyden önce hazırlık kısmına önem vermelisiniz. Bir makaleyi hazırlarken verdiğiniz emeğin en az 3’te birini hazırlık aşamasına ayırmalısınız.

 İlk başlarda bu hazırlık, yazım, yayın kısımları sizler için yorucu olacak ama alıştıkça otomatik olarak yapacaksınız. Endişelenmeyin, zamanla çok kolay ve hızlıca kaliteli makaleler hazırlayabileceksiniz.

Anahtar Kelime Analizi İle SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır

SEO uyumlu makale nasıl yazılır

Anahtar kelimeler, SEO uyumlu makalelerin kalbidir. Doğru anahtar kelime kullanımının önemini birazdan anlatacağım ama öncelikle doğru anahtar kelime seçmeyi bilmeniz gerekir. Google aramalarında üst sırada çıkan makalelerin anahtar kelimeleri, şansa seçilmiş kelimeler değil.

Anahtar kelime analizi, makalenizi insanların nasıl bulacağını ayarlayacağınız kısımdır. Örneğin “Mahmut Tanrıverdi Youtube Videoları” ile ilgili bir makale hazırlıyorsunuz. Burada, insanların Google’a ne yazarak makalenize ulaşacağını düşünmeniz gerekiyor.

Google’a girin ve doğal bir ziyaretçi gibi aramalar yapın. Ben olsam bu konuda bilgi almak için “Mahmut Tanrıverdi kimdir?”, “Mahmut Tanrıverdi Youtube kanalı”, “Mahmut Tanrıverdi Youtube” aramaları yapardım bu konuda bir şeyler bulmak için.

İşte bunlar sizin anahtar kelimeleriniz olmalıdır. Fakat özellikle ilk başlarda bu şekilde kendi kendinize anahtar kelime bulmanız biraz zor olacaktır. Bunun yerine SEO anahtar kelimeleri için özel hazırlanmış programlar ve sitelerden yardım alabilirsiniz.


Anahtar Kelime Analiz Sitesi UberSuggest

seo uyumlu makale sitesi
seo uyumlu makale sitesi

Bizzat benim de anahtar kelime analizi için kullandığım çok kullanışlı bir site olan UberSuggest’i, makale hazırlarken kullanabilirsiniz. Bu sitenin işlevi, size, girdiğiniz bilgilere göre en çok aranan anahtar kelimeleri ve benzer konulardaki anahtar kelimeleri sunmak.

  1. Siteye giriş yaptığınızda karşınıza “Enter a domain or keyword” yazısı yer alan kutucuk çıkıyor. Bu kutucuğa makalemizin konusunu “Ör: SEO uyumlu makale nasıl yazılır” yazıp dilini Türkçe seçerek “Search” diyoruz.
  2. Ardından sizi panele atacaktır. Panelde sol menüden “Keyword İdeas” kısmını seçerek anahtar kelimelerin listelendiği yere ulaşıyoruz.
  3. Anahtar kelimelerin yer aldığı kısımda “Suggestion” seçili olarak geliyor. Burası, yazdığınız konuyla birebir örtüşen anahtar kelimelerin listelendiği kısım. Çok daha fazla, başka konularla bağlantılı anahtar kelimeler için “Related” kısmını seçin.
  4. Bu kısmı anlamak önemli. VOL, CPC kısımları, bize, anahtar kelimenin değerini gösteriyor. CPC kısmı, bu anahtar kelimeye sahip makalelerin reklam gelirlerinin örneğini veriyor. Burası kafa karıştırıcı olacağından, bu işe yeni başlayanlar buraya fazla takılmasın.
  5. VOL kısmı kısaca, 1 ay içinde bu anahtar kelimenin ortalama kaç kez aratıldığı yazılıyor. Amacımız, en yüksek VOL(Search Volume) sahip anahtar kelimeleri bulmak.
  6. Genellikle ilk 5 anahtar kelime gayet uygun oluyor. Aşağılara indikçe konudan sapmalar başlıyor. Sırf Search Volume miktarı yüksek diye konuyla alakasız anahtar kelimeler seçmemelisiniz.

Anahtar Kelime Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

SEO uyumlu makale için anahtar kelime seçerken şu konulara dikkat edin. Hatta bunları bir yere not olarak yazın

  • Makale için en az 3 anahtar kelime seçilmeli. En fazla 15 anahtar kelime olmalı.
  • Anahtar kelimeler SEO uyumlu makale yapacağımız konuyla uyumlu olmalı
  • Anahtar kelimeler, Google’da aranabilecek şekilde olmalı (Ör: SEO uyumlu makale nasıl yazılır ile ilgili bir makalede “SEO uyumlu makale yazmanın 12 özel tekniği” diye bir anahtar kelime seçmek büyük bir hatadır. Bunun yerine “SEO uyumlu makale nasıl yazılır” ya da “SEO uyumlu makale” gibi herkesin aklına gelecek kelimeler seçin.

2-      SEO Uyumlu Makale Başlık Seçimi İle Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır

SEO uyumlu makale için doğru başlık kullanımı

İnsanlar makalenizi okumadan önce makalenizin başlığını ve kısa açıklamasını okurlar. Burada ziyaretçiyi yakalamanız, ilgisini çekmeniz önemlidir. O yüzden başlık seçimi, makaledeki en önemli noktadır.

Makale başlığınızı seçerken sadece ilgi çekici olmasına önem vermeyin. Aynı zamanda SEO uyumlu olmalı. SEO uyumlu başlık seçimi yapmak için şu püf noktalarına dikkat edin. Bunları da not etmeyi unutmayın;

  • Kendinize başlıkta kullanabileceğiniz bir anahtar kelime seçin. Örneğin “SEO uyumlu makale” konusunda makale hazırlıyorsanız bir odak anahtar kelime seçmelisiniz. Örneğin odak anahtar kelimemiz “SEO uyumlu makale” ise başlığı bu şekilde hazırlayıp “SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?” gibi dikkat çekici ve anahtar kelimeyi içeren bir cümle ile seçebilirsiniz.
  • Başlıkta İlk başta anahtar kelime yer almalı, sonra cümle farklı kelimeler ile tamamlanmalı
  • Makale başlığı 50-70 karakter arasında olmalıdır. Çok uzun ya da çok kısa olmadığından emin olun

SEO Uyumlu ve Doğru Anahtar Kelimeler Kullanılarak Açıklama Yapın

SEO uyumlu makale yazımı
SEO uyumlu makale yazımı

Makalenizin başlığından sonra, makalenizi tanıtan, vurucu, kısa ve keyifli bir giriş olmalıdır. Bu makalede de göreceğiniz gibi giriş kısmı 2 cümleyi geçmemeli ve mutlaka odak anahtar kelimeyi barındırmalı. Makale açıklaması ya da Meta Açıklama olarak kullanabileceğiniz bu kısım bittiğinde, eklemek istediğiniz, makale ile ilgili başka açıklamalar varsa, yeni bir paragrafa geçerek devam edin.

Açıklamayı mümkün olduğunca kısa tutun. İnsanlar havalı sözler duymayı değil, bilgi edinmeyi isterler. Onları, akıl oyunlarıyla değil, gerçekçi ve açık yönünüzle vurmalısınız.

3-      Makale Yazım Aşaması. SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır

Şu ana kadar yaptıklarımız aslında SEO uyumlu makale için hazırlık aşamalarıydı. Şimdi ise sıra, makalemizi yazarken yapmamız gerekenlere geldi. Merak etmeyin, bundan sonrası çok daha kolay ve hızlı ilerliyor.

1. Doğru Başlıklandırma Kullanımı

Googleda üst sıralara çıkmak için

Makalenizin, düzenli bir makale olması, Google için çok önemlidir. Google, SEO uyumlu makale için başlık uyumuna da dikkat eder. Makalenizde alt başlıklar kullanarak (Bu makaledeki gibi) bir hiyerarşi yaratmalısınız.

Makalenizin ana başlığı “SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır” H1 başlığı ile (Microsoft Word kullananlar, Giriş -> Stiller -> Başlık 1 seçebilir) yazılmalıdır

Makalenizin alt başlıkları, hiyerarşi içinde H2 (Başlık 2) ve H3 (Başlık 3) ile düzenlenmeli.

Makale başlıklarınızda mutlaka anahtar kelimeler kullanın (Ör: “ Makale Yazım Aşaması. SEO Uyumlu Makale Hazırlarken Yapmanız Gerekenler” diye alt başlık atmamdaki amaç, başlıkta “SEO uyumlu makale” anahtar kelimesini geçirmek istememdi)

Makale yazarak para kazanmayı düşünüyorsanız: Makale Yazarak 7,000 TL Para Kazanma

2. Makaleniz Kaliteli Olmalı

Google'da Üst Sırada Çıkmak için Kaliteli Makale Yazın
Google’da Üst Sırada Çıkmak için Kaliteli Makale Yazın

Bu makalede okuduğunuz ve uygulayacağınız adımlar, Google için %40’lık aşamadır. SEO uyumlu makale demek, Google’ın seveceği ve üst sıralara çıkaracağı makale demektir. O zaman Google bizden ne istiyormuş bakalım.

Google, özellikle makalenin KALİTELİ olmasına önem verir. Kimse müşterilerine kalitesiz ürünleri göstermek istemez. Google da öyle.

Makalenizi yazarken o makalenin sizi temsil edeceğini unutmayın. Makalenizi bitirdikten sonra bir okur olarak geçip karşısına okuyun. Makalenizi sonuna kadar sıkılmadan okuyor musunuz? Makale size bir şeyler katıyor mu? Makale bittikten sonra kafanızdaki tüm soru işaretleri gitti mi?

İşte bunları ele alarak, kendinizin seveceği bir makaleyi yazmalısınız. Google’ın aramalarda siteleri üst sıraya çıkarırken kullandığı en önemli yöntem “Ziyaretçiler”dir.

Google, ziyaretçi hareketlerine çok önem verir. Bir ziyaretçi Google aramalarında makalenizi bulduğunda sitenizde ne kadar süre geçirdi? Farklı makalelere geçiş yaptı mı? Makalenizi beğenerek mi ayrıldı yoksa sitenizden çıktıktan sonra o konuda arama yapmaya devam etti mi? Kısaca, makaleniz yeterli miydi? Bunu ölçüyor

Bu yüzden de makalenizin kaliteli olması, SEO uyumlu makale için en önemli etken halini alıyor.

3. Özgün Bir Makale Hazırlamalısınız

Doğru anahtar kelime kullanımı
Doğru anahtar kelime kullanımı

Özgün içerik, Google için en önemli şeydir. Siz ne kadar kaliteli, özenle düzenlenmiş, özel SEO teknikleri kullanılmış makaleler ortaya koysanız da makaleniz üst sıralara çıkmayabilir.

Google, %100 ÖZGÜN ve %100 SEO uyumlu makaleleri üst sıralara çıkarmaya özen gösterir. Özgünlük demek, kopya içerikten uzak kalmak demektir.

Yani bir siteye girip kopyala yapıştır yaparak farklı bir makale ortaya koyduğunuzda, bu makale büyük oranda kopya içerik olacaktır. Google sevmez böyle şeyleri.

Eğer makalenizde farklı sitelerden ARAKLADIĞINIZ cümlelere yer veriyorsanız, Google bunu kolayca analiz edebiliyor. Hatta bunu siz de analiz edebilirsiniz. Makalenizin ne kadar özgün olduğunu https://smallseotools.com/plagiarism-checker/ adresinden kontrol edebilirsiniz.

4. Konuyu Uzatmayın, Daha Akıcı Olun

SEO uyumlu makale için tavsiyeler

Ben de bir okuyucu olarak, konuyu daldan dala atan, uzattıkça uzatan içeriklerden tiksinerek hemen çıkıyorum.

Bir konuda araştırma yaparken en istemediğim şey vakit kaybıdır. Ben SEO uyumlu makale nasıl yazılır diye araştırma yapıyorsam, makalenin hızlı ve kısa cümlelerle bana bunu anlatmasını isterim. Bana örnek verecek diye amcasının doğum yapması ilgilendirmiyor.

Eğer başarabiliyorsanız, daha akıcı bir dil kullanın. Makale dediğimiz şey çok sert hazırlanacak diye bir şey yok. Okuyucu, makalenizi okurken, sizin anlatış biçiminizi severse, daha fazla okumak ister.

Sırf bu yüzden konuyla alakasız olmasına rağmen detaylı bilgileri bile okumuşluğum çok olmuştur. Okuyucuyu etkilemenin temel yolu: Akıcı bir dil kullanmak

5. Doğru Anahtar Kelime Kullanımı İle SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır

SEO uyumlu makale yazımı
SEO uyumlu makale yazımı

Sizlere, SEO uyumlu makale hazırlığı sırasında anahtar kelime analizinden bahsetmiştim. Orada, 3 tane anahtar kelime seçmiştik. Peki bu anahtar kelimeleri nasıl kullanacağız?

Anahtar kelimeleri, makalenize yayarak kullanmalısınız. Öyle ki okuyucu, makalenizi okurken kendini kullanılmış hissetmemeli. Makalenin ortalarına, cümle ile uyumlu bir şekilde anahtar kelimeler kullanabilirsiniz.

Tüm anahtar kelimeleri bir yerde toplayarak SEO uyumlu makale yazacağınızı düşünüyorsanız, büyük bir hata yapıyorsunuz. Google ve okuyucular, bu konuya çok dikkat eder. Anahtar kelimelerin dip dibe kullanıldığı makaleler hem çok sıkıcı olur hem de Google tarafından SADECE SEO İÇİN AYARLANMIŞ, KULLANICI DOSTU OLMAYAN MAKALE unvanını alır.

Anahtar kelimeler kullanırken mutlaka BOLD(KALIN) ile belirtin. Örneğin SEO uyumlu makale gibi kalın ile işaretleyin. Bu, Google’ın anahtar kelimeleri seçmesine yardımcı olur.

6. Türkçeyi Doğru Kullanın.

Google’da Üst Sıralara Çıkmak İçin Doğru Türkçe Kullanın

Size belki şaşırtıcı gelecek ama Google, Türkçenin(daha doğrusu yazım dilinin) kullanımına büyük önem veriyor. Makalede ne kadar fazla YANLIŞ KULLANILMIŞ kelime varsa, o kadar kalitesizdir anlamına geliyor.

Makalenizi Microsoft Word üzerinden hazırlıyorsanız, hatalı kelimeleri program otomatik olarak size düzeltiyor ya da altını kırmızı renkle çizerek size bilgi veriyor.

Örneğin: “bir yazar makale hazırlarken dikkatli olmazda yalnış yazarsa” gibi hatalı kelimeler içeren cümleleri mutlaka düzeltin ve bu şekilde yazın: “bir yazar, makale hazırlarken dikkatli olmaz da yanlış yazarsa”

Evet, gördüğünüz gibi noktalama işaretleri de büyük önem taşıyor. Hepimizin en büyük sorunlarından biri, noktalama işaretlerini doğru kullanamamamız.

Daha doğru cümleler kurmak, doğru noktalama işaretleri kullanmak için en iyi yöntem, daha fazla kitap okumaktır. Böylece noktalama işaretlerini kullanmayı otomatik olarak öğreniyorsunuz.

Site Sahipleri İçin Ayrıntı Bilgiler

Şu ana kadar anlattıklarım, makale yazan herhangi bir kişinin bilmesi gereken bilgilerdi. Eğer siz hem makale yazıyor, hem de site sahibiyseniz bunları da okumalısınız.

Makalenin kendisi %100 SEO uyumlu makale olsa da bu makaleyi sitenize eklerken bazı şeylere dikkat etmelisiniz.

1.     WordPress İçin SEO Eklentisi Kullanın

Wordpress SEO uyumlu makale
WordPress SEO uyumlu makale

Eğer wordpress tabanlı bir siteye sahipseniz, mutlaka SEO eklentisi kullanın. Özellikle Yoast SEO, bu konuda en iyilerinden bir tanesi.

Bu sayede içeriklerinizin ne kadar SEO uyumlu olduğunu görebilirsiniz. Aynı zamanda SEO eklentileri, içeriklerinizin, Google optimizasyonuna yardımcı olarak daha üst sıralara çıkmasını sağlar.

Zaten bu tür eklentiler, makalenizde kaç tane anahtar kelimeler yer almış, hangi miktarda kullanılmış, nasıl kullanılmış, tek tek inceleyip size bilgi veriyor.

Sizin de yapmanız gereken tek şey, SEO eklentisinin size verdiği revize isteklerini yerine getirmeniz. Ardından üst sıralara çıkacak içeriğiniz, hazır.

2.     Makalenizde Resimlere Mutlaka Yer Vererek Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır

Makalenizde resim kullanmak, trafik almanız açısından en verimli yollardan birisidir. İnsanlar her ne kadar Google aramalarını direkt yapsalar da bazen resimler aracılığı ile de arama yapabiliyorlar.

Sitenizde kullandığınız her resim, Google resimler kısmında yer alır. “SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır” diye arama yapılıp görseller seçildiğinde, sitelerin kullandığı “SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır” etiketli resimler karşınıza çıkar.

Makalede kullanacağınız resimlere mutlaka açıklama ve etiket ekleyin. Bu, wordpressde otomatik olarak yapabileceğiniz şekilde geliyor.

Geliştiriciler için SEO sistemine göz at

3.     SEO Uyumlu URL Seçimi İle Makale Nasıl Yazılır

Seo için Doğru url seçimi
Seo için Doğru url seçimi

Google, makaleleri aramalarda sıralarken EN ÇOK url kısmına dikkat ediyor. Bu sizi şaşırtacak ama url kısmında anahtar kelime yer alan bir makale, çok kaliteli hazırlanmış bir makaleyi kolayca geçebilir.

URL seçiminizi “www.mahmuttanriverdi.com/page-12-12-2020” gibi hazırlarsanız, muhtemelen trafik alamazsınız.

Bunun yerine URL seçiminizi www.mahmuttanriverdi.com/seo-uyumlu-makale gibi seçmelisiniz.

WordPress’de URL’lerin nasıl oluşacağını otomatik olarak ayarlayabileceğiniz bir ayar var. Oradan kolayca ayarlayabilirsiniz

4.     Sitenizdeki Diğer Makalelerin Linkini Verin

SEO uyumlu makale nasıl yazılır diye bir makale yazdıysanız, bu konuyla bağlantılı farklı içeriklerinize de makalede yer verin.

Bu konuda en kullanışlı yöntem, kullanıcıyı direkt olarak davet etmektir. Örneğin, SEO uyumlu anahtar kelime seçimi için püf noktaları istiyorsanız bu içeriğe mutlaka göz atın

Bu şekilde ziyaretçi hem sizin önerinizi samimi bir tavsiye olarak görecek, hem sitenizde uzun süre kalacak, hem de Google makalenizi incelediğinde bağlantılı içeriklerin olduğunu görerek çok daha profesyonelce hazırlanmış bir içerik olduğunu düşünecek.

5 Replies to “SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır – Google 1. Sıra GARANTİLİ”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir