Kıbrıs Hakkında Bilgiler

Kuzey Kıbrıs Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Şey – 2019

Kuzey kıbrıs, kendi başında yaz tatillerinin huzur dolu, eğlenceli ve aynı zamanda ekonomik adresi. Çoğu insan Kıbrıs hakkında bilgiler ile ilgili, tatillerini burada geçiren ünlüleri magazin programlarında izlemek dışında neredeyse hiçbir fikri yok. 

Bu da Kıbrıs hakkında bilgiler buraya tatile ya da seyahate gelecek insanlar için ya da hep aklının bir köşesinde yer alan ama cesaret edip gelemeyenler için bir rehber niteliği taşıması açısından oldukça faydalı olacak. Özenle hazırlanmış aşağıdaki listeyle birlikte Kıbrıs’a gelecekler için Kıbrıs hakkında bilinmesi gerekenler sizlerle!


1. Vizesiz, Kimlik Kartınız İle Gidebilirsiniz

Ülkelerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize için istediklerini arttırması, çoğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, seyahate gittikleri ülkelerden geri çevrilmesi, bizleri yurtdışına gitme konuusunda endişeye sürüklüyor.

Kuzey Kıbrıs ise bu konuda yavru vatan olmasının avantajlarını bize sunuyor. Hiçbir vizeye ihtiyaç duymadan kimlik kartınız ya da pasaportunuz ile birlikte Kıbrıs’a giriş yapabilirsiniz. Kimlik ile giriş yaparken size küçük bir kağıtta giriş mührünüzün ve tarihinin yer aldığı belge verilir. Bu belgeyi Kıbrıs’tan çıkana kadar taşımalısınız.

Son düzenlenen yasayla birlikte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vizesiz olarak Kıbrıs’ta durma hakkı 3 aydan 1 aya düşürüldü. Vizesiz, pasaportsuz bir şekilde 30 gün boyunca adada tatil yapabilirsiniz. Yine de 30 gün, tatil için fazlasıyla yeterli bir süre gibi. Eğer 30 gününüz dolmak üzere ve siz daha Kıbrıs’ın tadını çıkartmak istiyorsanız muhacerata gidip sürenizi uzattırabilirsiniz.

2. Kıbrıs’ta Ana Dil (Kıbrıs Hakkında Bilgiler En Önemli Konu)

Kıbrıs’ta anadil konusu da insanlar tarafından en çok merak edilen konulardan bir tanesi. Kıbrıs’ta ana dil olarak Türkçe konuşuluyor. Yerel halkın tatlı şivesiyle birlikte Türkçe konuşulan bir ülkede tatil yapmanın tadını çıkarıyorsunuz.

Aynı zamanda adadaki yoğun İngiliz nüfusu sayesinde adadaki insanların büyük bir kısmı İngilizce konuşabiliyor. Yarısından biraz azı ise Rumca da konuşabiliyor. Bu da Kıbrıs hakkında bilgiler arasında önemli bir yer ediniyor.


3. Kuzey Kıbrıs’a Hangi Mevsimde Gidilir?

Kuzey Kıbrıs’a gidilecek en ideal mevsim ilk bahar – yaz arasıdır. Temmuz-Ağustos aylarında Kıbrıs’a aşırı sıcaklar hakim oluyor. 45 dereceyi bulan sıcaklarda tatil yapmak da neredeyse imkansız. Bu yüzden Kıbrıs’a Mayıs-Haziran ya da Ağustos-Eylül aylarında gelebilirsiniz. Kıbrıs hakkında bilgiler içinde en önemlisi de bu olabilir.

4. Kıbrıs’ta Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler

Kıbrıs’a gelirken, mümkün olduğunca yazlık giyisiler alın.Burada kış bile bir ceket ile kolay bir şekilde geçiyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında gelecekseniz yanınıza ince bir ceket ile birlikte tişört, şort alabilirsiniz. Fazlasıyla sıcak olan bu adada şemsiye, yağmurluk gibi şeylere kolay kolay ihtiyaç duymazsınız.


5. Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a Geçiş

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a geçemiyor. Hatta Kuzey Kıbrıs’a pasaport ile girdiyseniz ve pasaportunuzda KKTC mührü varsa, o pasaport ile Türkiye ya da farklı ülkeler üzerinden dahi yunanistan ya da Güney Kıbrıs’a geçemiyorsunuz. Bu nedenle Yunanistan’a gitmeyi düşünenlerin Kıbrıs’a kimlik kartları ile girmeleri önerilir.

Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs her ne kadar yakın da olsa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız geçmeniz imkansız denecek kadar zor. Yalnızca KKTC yerli halkı Güney Kıbrıs’a geçebiliyor.

6. Kıbrıs Hakkında Bilgiler İçin Bir Diğer Şey: Kuzey Kıbrıs’ta Para Birimi

Kıbrıs’ta kullanılan resmi para birimi Türk Lirası’dır. Yine de hemen hemen her yerde ana dövizler(EURO, Dolar, Sterlin) ile alışveriş yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra şehir merkezlerinde adım başı EXCHANGE OFFICE bulunuyor.

7. Havaalanından Şehire – Şehirden Havaalanına Ulaşım

Kıbrıs hakkında bilgiler içindeki bir diğer önemli konu ulaşım. Kıbrıs Ercan havaalanına indiğinizde şehir merkezine (Girne, Mağusa, Lefkoşa) ulaşmak için KIBHAS adı verilen otobüslere binmeniz yeterli. KIBHAS servislerinin her şehirde bir durağı bulunuyor. Şehir merkezinden havaalanına da aynı otobüsler ile geri dönebilirsiniz. Havaalanından KIBHAS servislerine ulaşmak için izlemeniz gereken yol;

  • Havaalanından çıktığınızda sola dönün ve dümdüz yürüyün. Biraz ilerledikten sonra KIBHAS otobüslerini ve KIBHAS acentesini bulacaksınız. Öncelikle acenteye girin.
  • Size gideceğiniz şehir sorulur ve ona göre ücret talep edilerek otobüs biletiniz verilir. Otobüs biletleri otobüs içinde satılmıyor. Bu yüzden binmeden önce almalısınız.
  • Gece uçuşlarıyla geliyorsanız KIBHAS saatlerini kontrol etmeyi unutmayın. Zira gece servisleri bulunmuyor.
  • https://www.kibhas.org/ bu linke girdiğinizde “ERCAN KALKIŞ” yazılı saatlere bakmanız gerekmektedir.

8. Kuzey Kıbrıs’ta Trafik – Kıbrıs Hakkında Bilgiler

Kıbrıs’ta trafik Türkiye’dekinin aksine soldan akmaktadır. İngiliz tipi trafik de denen bu trafikte özellikle karşıdan karşıya geçerken çok fazla dikkat etmelisiniz. Kıbrıs’ta trafik genel olarak sakindir. Yaya geçidinde yayalara yol verilir. Bu nedenle çok büyük bir sıkıntı yaşamayacaksınız.

9. Kuzey Kıbrıs’ta Otobüs Ve Toplu Taşıma

Kıbrıs’ta toplu taşıma konusu pek iç açıcı gözükmüyor. Öyle ki eğer Girne’de bir yerden bir yere gidecekseniz “Girne-Lapta” denilen minibüslere binmek zorundasınız. Şehirler arası ulaşım da benzer tipte minibüsler ile yapılıyor. Otobüs ile toplu taşıma olayı ise yok denecek durumda.

Yine de Kıbrıs küçük bir yer olduğu için kolay kolay toplu taşımaya ihtiyaç duymazsınız. Trafiği kolay olduğu için araba kiralayabilirsiniz ya da zaten pek çok yere yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz.

10. Kuzey Kıbrıs’ta Ne Yapılır?

Kuzey Kıbrıs, sanıldığı kadar eğlenceli, canlı bir yer değil. Burası her ne kadar yaz tatili macerası için yaratılmış gibi olsa da çoğunlukla huzurlu ve sakin bir havası var. Buraya gelip tatil yaptıktan sonra sanki sinirleriniz alınmış gibi hissedeceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir