Kıbrıs, güneşin, denizin, yazın ve hatta akdenizin cenneti. Afrodit’in doğum yeri. Peki bu güzellik bize kaça patlıyor?
Kıbrıs’ta yaşamak, tatil yapmak güzel şey! Huzurlu bir ortamı, sıcakkanlı insanları, muhteşem bir havası var. Kıbrıs hakkında o kadar az bilgi var ki çoğu insan “Kıbrıs’ta hangi para birimi kullanılıyor?” diye sorabiliyor. Bu makalede, aklınıza gelen gelmeyen, konuyla alakalı tüm sorularınıza cevap bulabileceksiniz.
İçindekiler
Kıbrıs'ta Hangi Para Birimi Kullanılıyor?
Kıbrıs’ta kullanılan resmi para birimi TL’dir. Fakat bilinmelidir ki Kıbrıs, turizm ile var olmaya devam eden, her yıl oldukça fazla sayıda yabancı turiste ev sahipliği yapan bir yer. Bu nedenle ülke genelinde Sterlin, Euro gibi para birimleri ile de alışverişinizi yapabiliyorsunuz. Birazdan bahsedeceğiz ama Kıbrıs’ta ev kiraları TL üzerinden değil Sterlin üzerinden verilir. Aldığınız maaş TL üzerinden, verilen kira Sterlin üzerinden ve günümüzde TL’nin değeri git gide düşüp sterlin kat kat artarken bu ay vereceğiniz 2000 lira kira, bir sonraki ay 2500 lira olabiliyor. Bunun yanı sıra KKTC’nin nüfusu, Kıbrıs yerli halkı, Türkiye’den genellikle çalışmak için yeni gelenler ve azımsanmayacak sayıda İngilizler oluşturuyor. İngilizlerin adadaki çokluğu bu adada yaşayanlara, Türk kültürü ile İngiliz kültürünü bir arada yaşama fırsatı sunuyor. Çok kültürlülük adaya nefis bir görüntü katıyor. Bunun yanındaysa bazı zorlukları da beraberinde getiriyor: EV KİRALARI!
Kıbrıs'ta Ev Kiraları
İşte en can alıcı noktaya geldik. Kıbrıs’ta yaşamayı maddi açıdan en zor kılan şey ev kiralarıdır şüphesiz. Az önce de bahsettiğim gibi, Kıbrıs’ta maaşlar TL ile alınırken kiracılardan ev sahibi Sterlin üzerinden kira alıyor. Üstelik aldıkları kira da hiç azımsanacak cinsten değil. 3+1 bir evin aylık kirası(konumuna, durumuna göre değişebilmekte) ortalama 400 Sterlin oluyor. 400 Sterlin güncel kurda 3000 TL yapıyor. Kıbrıs’ta asgari ücret 2740 TL, maaşlar da genellikle 3000 TL. Yani bir evde yaşayanlardan birinin maaşı direkt olarak kiraya gidiyor ki 400 sterline ev bulmak çok da kolay değil, genellikle çok daha pahalı olabiliyor kiralar.
.Bu arada Kıbrıs’ta elektrik faturaları da oldukça can yakıyor. Standart bir aile ayda 1000 TL elektrik faturası ödüyor Yani ev kirasıyla birlikte aylık 4000 TL gidiyor.
Kıbrıs'ta Market Alışverişi Fiyatları
Kıbrıs’ta market fiyatları, Türkiye’den çok farklı değil aslında. Fakat baktığınızda ufak bir pahalılık göze çarpıyor. Örneğin
Türkiye’de Eti Karam Gurme 1.5 TL iken Kıbrıs’ta 2 TL.
Türkiye’de ekmek 1.25 TL iken Kıbrıs’ta 2.5 TL
bazı ürünlerde ise bu fark çok daha az fakat genellemeye vurduğunuzda bir pahalılık olduğunu kesinlikle görebiliyorsunuz.
Genç Kesim İçin Genel Olarak Fiyatlar
Kıbrıs’ta starbucks yok fakat alternatifi olan kahve dükkanlarında Orta boy kahve, 12-13 TL arasında, bir tatlı 20 TL civarı değişiyor
Dürüm çeşitleri 17 TL
Kısa mesafede (In-Bın) minibüs 5 TL
Taksi şehir içi 20 TL – 50 TL
Okul harçları yıllık 10bin-20bin arası değişebilmekte
şuanda yıl 2023 ve tam anlamıyla kaos ortamı buradaki fiyatlar 3 veye 4 yıl önceki fiyatlar ve böyle devam ederse kıbrıs ta fiyatlar daha da artacak gibi gözüküyor…
kıbrısta araba kiralamak çok kolay