Evde menekşe çiçeği yetiştirmek, onun büyüyüşüne, güzelleşmesine tanık olmak, dünyanın en güzel hislerinden biridir. Eğer bu hissi bir kere tadarsanız, çiçekler ve bitkilere duyduğunuz ilginiz kat ve kat artacak ve sizi en çok mutlu eden şey, sabah uyandığınızda gördüğünüz, çiçeğinizin doğuşu olacak.
Bu yazının devamıyla birlikte menekşe çiçeği nasıl yetiştirilir ile ilgili en gerekli bilgileri edineceksiniz. Menekşe kokusuz türleri çoğunlukta olmakla beraber insanın gözüne hitap eden, yetiştirirken büyümesi ve yayılmasıyla beraber size bir şey yetiştirmenin, büyütmenin hazzını verebilecek güzide çiçeklerden biridir. Bu yüzden hemen menekşe çiçeğinin yetiştirilmesi ile ilgili temel bilgiler ile başlayabilirsiniz.
İçindekiler
Menekşe Saksısı Nasıl Olmalı
Bu bölümde menekşe saksısı nasıl olmalı sorusunun cevabını bulacaksınız. Menekşe çoğu çiçek gibi yukarı doğru büyümez. Yayılır yani yayvanlaşır. Bu yüzden saksısı geniş olmalı. Saksının altının kapağı olmasına dikkat edelim. Çünkü kapak döktüğünüz suyun boşa giden kısmını tutar. Böylece hem suyun israf edilmesini önlemiş olursunuz hem de menekşe çiçeğinizi düzgün sulamış olursunuz.
Alacağınız saksının geniş olmasının sebeplerinden biri de menekşenin kökleri narin ve çok derine gidiyor. Yani menekşemizin köklerinin dipte birbirine karışmasını istemeyiz. Kökler su ve gübre almak için önemlidir. Böylece menekşe saksısı nasıl olmalı sorusuna cevap vermiş olduğumuzu düşünüyorum.
Menekşe Çiçeği Toprak Seçimi
Menekşe çiçeğinin köklerinin narin olduğunu ele aldığımızda toprak seçimi büyük bir önem kazanıyor. Menekşe normal toprakta yetişir fakat yetişen bu menekşe yabani olur. Yani bizim bildiğimiz ev menekşeleri diye tabir ettiğimiz türler normal toprakta yetişemez. Peki neden?
Menekşe köklerinin derine inmesi gerekiyor. Çünkü suyu ve eğer gübre koyduysanız gübrenizi tam anlamıyla alabilmesi için derine inmesi gerekiyor. Derin derken çok derin bir saksıdan bahsetmiyorum geniş bir saksıdan bahsediyorum. Normal toprak yerine hangi tür toprak koymalıyız?
Bu tür çiçekler için genelde torflu toprak dediğimiz toprak kullanılıyor. Eğer marka isterseniz benim tercihim Emin torflu topraktır. Tabi fark etmez torflu toprak olması yeterlidir.
Menekşe Çiçeği Sıcaklık Ayarlaması
İnsanlar fazla sıcaklıkta ya da düşük sıcaklıkta yaşamakta zorlanırlar. Bitkiler ve çiçekler de aynı şekilde çalışır. En ideal sıcaklık oda sıcaklığıdır. Oda sıcaklığı 24-25 derecedir. Bu sıcaklığın çok üstüne çıkarsak menekşemiz çürüyebilir ya da sulanmadığı takdirde ölebilir.
Düşük sıcaklıkta ise çiçeğimiz donabilir. Bu yüzden menekşe çiçeğimizi oda sıcaklığında tutmak menekşemizin bütün fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar. Bu arada unutmadan söyleyelim.
Fotosentez – bitkimize su ve karbondioksit eşliğinde güneş ışığına bırakarak oksijen ve bitki için besin elde etmektir- çok yüksek sıcaklarda ve çok düşük sıcaklıkta yapılmaz bundan dolayı bu sıcaklıklarda bitkiniz besinsizlikten ölebilir.
Menekşe Çiçeği Sulama Koşulları
Su, bütün canlılar için yaşam kaynağıdır. Bitkiler içinde ayrı bir öneme sahiptir. Su sayesinde bitki kendine besin üretir. Yani bitkiler için su aynı zamanda besin demektir. Tabi menekşemiz içinde bu geçerlidir.
Menekşe çiçeği için nadir bir çiçek diyebiliriz. Bu yüzden sularken de dikkatli olmanız gerekir. Çiçeğin üstüne direkt olarak su dökmek can suyu olacağına zulüm suyu olur. Böyle dememin sebebi yapraklara su değince çürümeye başlamasıdır. Peki ne yapmalıyız?
Önce saksıdaki toprağa bitkinin gövdesinden biraz ötesine çok az derinlikte delik açarak suyumuzu buraya dökmeliyiz. Suyu toprağımızın nemliliğine göre dökelim. Bunun herhangi bir ölçüsü yok. Bunları yaptığımız takdirde menekşe çiçeği sağlıklı bir şekilde yetişecektir.
Bir süre sonra ise çiçeğiniz, sizin küçük bir bebeğiniz gibi gelmeye başlayacak ve onun büyümesi, çiçeklenmesi sizin için en büyük mutluluk olacaktır.