Kıbrıs muhteşem bir yer. Peki trafiği hakkında neler söylenebilir? Öyle ki gün geçtikçe artan nüfusu, oldukça yetersiz altyapısı ile bizi karşılayan Kıbrıs’a geldiğinizde sizi nasıl bir trafik bekliyor olacak? Peki siz Kıbrıs’ta yaşıyorsanız her gün nasıl bir trafiğin içine gireceksiniz? Gelin bizden dinleyin.
İçindekiler
Kıbrıs'ta Trafik Soldan Mı Akıyor?
Kıbrıs’a ilk defa geliyorsanız size kafa karışıklığının zirvesini yaşatacak, adeta sol beyninizi aktif hale getirecek, bir kaç günde zar zor alışacağınız bir trafik ile karşılaşacaksınız. Çünkü Türkiye’de Amerika’da ve bir çok ülkede trafik sağdan akarken, Kıbrıs’ta trafik soldan akıyor. Bunu her zaman bahsetttiğimiz, Kıbrıs ve İngiliz kültürünün bir hayli birleşik olmasına bağlıyorum ben.
Trafik Kuralları Kıbrıs'ta Ne Kadar Geçerli?
Özellikle İstanbul, Bursa, Ankara gibi büyük şehirlerde bulunmuşsanız oradaki trafik vahşetini birebir görmüşsünüzdür. Bunun yanı sıra insanların tahammülsüzlüğü, kural tanımazlığını da saymaya gerek yok.
Türkiye’ye ne zaman gitsem, mutlaka bir ezilme tehlikesi geçiriyorum. Türkiye’de karşıdan karşıya geçmeye çalışan yaya gördüklerinde gaza köklenen, kornaya abanan insanlar var. Bir sakin olun ya hu! Yayaların da karşıdan karşıya geçme hakkı var. Üstelik bunun gibi davranışları yaya geçidinde yapıyorlar. Bunun tek bir tanımı vardır: “Görgüsüzlük”.
Kıbrıs’a geldiğinizde, yollarda rahatça yürümenin, karşıdan karşıya geçmeye çalıştığınız an yoldaki arabaların durup size yol vermesinin mutluluğunu yaşayacaksınız. Mutlu olacaksınız çünkü bu sizin hakkınız ve karşılıklı anlayış içinde olan insanlar, gününüzün güzel geçmesine sebep olabiliyor. Kıbrıs’taki trafikte seyir halindeki araçlar %70-80 oranında kurallara uyuyor. Kırmızı ışıkta bekleme, hız sınırı, şerit kullanımı vs. fakat arada sırada maymundan henüz evrimleşmiş, insan olmayı becerememişken ehliyet sahibi olan tipler de yok değil. Sanırım trafik benim kırmızı çizgim, ne zaman bu konuda bir şeyler yazıyor olsam çok sinirlenirim.
Kıbrıs'ta Ehliyet Almak Zor Mu?
Kıbrıs’ta insanların ehliyet alması, Türkiye gibi ülkelere göre çok daha kolay. Size ehliyet sınavı ve kayıt aşamalarını tek tek anlatayım.
- Şoför Okuluna Gidip Kayıt oluşturmalısınız
İlk işiniz şoför okuluna gidip kayıt oluşturmak olacaktır. Bir kaç evrak ile birlikte sizden cüzi bir miktar ( şu an 2000 TL 🙂 ) alacaklar.
2. Şoför okulundaki sürüş derslerine katılmalısınız. Bu derslerde sizi ilk iş bir direksiyon başına oturturlar ve sürmeye başlarsınız.
3. Sınav tarihi belirlenir, size ezberlemeniz için, içinde temel trafik kurallarının bulunduğu, trafik levhalarının yer aldığı bir kitapçık verilir.
4. Sınav günü geldiğinde sınav arabasına binersiniz. Müfettş, size kitapçıktan bir kaç soru sorar. Eğer bilirseniz size arabayı çalıştırmanızı söyler. Ardından size kısa bir tur attırır bu süreçte temel sürüş yöntemlerinizi test eder. Ardından başlangıç noktanıza dönmeniz ister ve inersiniz. Eğer yoldayken gözden kaçmayacak bir hata yaparsanız, arabayı stop ettirip kaldıramamak gibi, aşırı hız vs. gibi durumlarda müfettiş sağa çektirir arabayı ve inmenizi söyler. Ardından kendi binip sınav yerine giderken siz de ehliyete biraz daha uzaklaşırsınız.
Ehliyet nasıl alınır konusundan farklı bir makalede detaylı olarak bahsedeceğiz.