Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artık temel ihtiyaç haline gelen klima, bizim için birçok kafa karışıklığını beraberinde getiriyor. Korona virüs salgını yüzünden tüm günümüzü evde geçirdiğimiz için serinlemeye ihtiyaç duyuyoruz. Klima almaya karar vermek kadar klima alırken dikkat edilmesi gerekenler de bir o kadar önemli.
Klima satın alırken direkt olarak mağazadan en ucuzunu seçmek ya da oradan en kalitesini alacağım diye gereksiz yere 3-4 kat daha fazla para vermek istemezsiniz değil mi? Eğer hangi klimayı almanız gerektiğinizi biliyorsanız, klimaya vereceğiniz para miktarı en uygun seviyede olacak. Bununla birlikte klimayı satın aldıktan sonra keşke daha büyük, küçük alsaydım gibi sorunsallar ile uğraşmayacaksınız.
Tam bir klima rehberi olacak bu yazı sayesinde klima almanız konusunda yeterli bilgiyi edineceksiniz. Bu sayede klima seçerken işinizi satış temsilcisinin insafına ya da tamamen şansa bırakmamış olacaksınız.
İçindekiler
- Klima Satın Alırken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor
- 1. Alacağınız Klimanın Markası Ne Olmalı
- 2. İhtiyaç Duyduğunuz Klima BTU Değerini Öğrenin
- 3. Klimanın Ne Kadar Enerji Tasarrufu Sağladığını Öğrenin
- 4. Klimanın Ek Özellikleri ve Kullanıcı Çözümleri
- 5. Klimanın Boyu ve Rengi Klima Alırken Dikkat Edilecekler Arasında Çok Önemli
Klima Satın Alırken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor
Eğer klimalara dair çok bir bilginiz yoksa dikkat etmeniz gereken şeyleri öncelikle maddeler halinde bir kağıda yazarak işe başlayabilirsiniz. Böylece sizin için en uygun klimaya kolayca karar verebilirsiniz.
- Alacağınız klimanın markası
- İhtiyaç duyduğunuz klima btu değeri: Kapasitesi
- Klimanın ne kadar enerji tasarrufu sağladığı
- Klimanın ek ve kullanım özellikleri
- Klimanın rengi, boyutu
Tüm bu etkenlere göre ihtiyaç duyacağınız klimanın özelliklerine karar verebilirsiniz. Klima fiyatları arasında devasa farklar olmamakla birlikte eğer ihtiyaç duyduğunuzdan çok daha yüksek kapasiteli bir klima almaya kalkarsanız, ihtiyaç duyduğunuz klimanın tam 2 katı daha fazla para ödeyebilirsiniz. Bu yüzden ihtiyaçlarınızın ne olduğuna doğru karar vermelisiniz.
1. Alacağınız Klimanın Markası Ne Olmalı
Her ne kadar klimaların enerji tasarrufları, kapasitesi önemli olsa da onlardan çok daha önemli olan özelliği markasıdır. Türkiye pazarında yüzlerce klima üretici markası var. Bu markalardan bir kısmı popüler, güçlü markalarken, bir diğer kısmı daha çok yan sanayi markası olarak geçiyor.
Klima tercihi yaparken siz siz olun güvenilir markalardan tercih edin. Adını dahi duymadığınız bir markanın klimasını aldığınızda hem vaad ettiği enerji tasarrufunu sunmayacak, hem çok çabuk bozulacak hem de gerektiği taktirde yedek parça, tamirci bulma konusunda zorluk çekeceksiniz.
Bu tür bir hata yapmamak adına Türkiye pazarında sağlam bir yeri olan, bir sorun yaşadığınızda karşınızda muhatap bulabileceğiniz, Arçelik, Samsung, Beko gibi markalar arasında tercihinizi yapabilirsiniz. Yan sanayi üretici markalarını ise özellikle klima gibi yüksek bütçe gerektiren ürünlerde kesinlikle tercih etmeyin. Her ne kadar fiyatları, diğer markaların fiyatlarına göre yarı yarıya düşük de olsa, uzun vadede sizin için zararlı bir satın alış olur.
2. İhtiyaç Duyduğunuz Klima BTU Değerini Öğrenin
Klimalar, boyutlarına göre soğutmazlar. Klimaların soğutabileceği kapasiteyi ifade etmek için klima üreticileri Btu adını verdikleri bir değer sunarlar. Genellikle piyasada 9,000 Btu, 12,000 Btu, 24,000 Btu değerli klimalar olur.
Btu değeri, odamızın, evimizin, iş yerimizin büyüklüğünü, coğrafi bölgenin sıcaklığı ve kişi sayısını göz önünde bulundurarak ihtiyacınızı karşılayacak klimayı bulmanız konusunda size yardımcı olur. Btu değeri, ihtiyacınız olandan daha düşük bir klima alırsanız klima, bulunduğunuz alanı soğutmaya ya da ısıtmaya yetmez. Bu da aldığınız klimanın işlevini yerine getirememesi demektir.
Tam tersi, ihtiyaç duyduğunuzdan daha yüksek Btu değerli bir klima alırsanız da gereğinden kat ve kat daha fazla para ödemiş olursunuz. Yüksek Btu demek, çok daha iyi serinleyeceksiniz demek değildir. Bunu göze alıp klimalara, ihtiyacınız dışında çok yüksek meblağlar ödemeniz gereksizdir.
Btu değerini hesaplamak için internette bulacağınız Btu hesaplama robotlarını kullanabilirsiniz. Birçok etkene göre değişmekle birlikte genellikle küçük odalarda 9,000 Btu klima kullanılırken büyük salonlarda 24,000 Btu klimalar tercih edilmelidir.
3. Klimanın Ne Kadar Enerji Tasarrufu Sağladığını Öğrenin
Klima satın alırken, sırf ucuz diye daha çok elektrik harcayan bir klima aldığınızda, o klimanın 3 aylık elektrik parasıyla, çok daha ekonomik bir klima alabilirsiniz. İşte bu yüzden küçük meblağ farkları yüzünden enerji tasarrufu bakımından geride kalan bir klima almayın.
Klimaların yaktıkları elektriğe göre sınıflandırmaları mevcut. A, A+, A++, A+++ gibi farklı sınıflarda klimalar var. Bu sınıflara göre sizin için en uygun klimayı tercih edebilirsiniz. Klima sınıflandırmalarında, diğer beyaz eşyalarda olduğu gibi A+++ bir klima A+ bir klimaya göre çok ciddi bir fark ile enerji tasarrufu sağlar. Klima alırken dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntıdan biri, klimanın enerji tasarruf sınıfıdır.
Klima alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında bir diğer önemli noktalardan biri ise, klimanın inverter olmasıdır. Son zamanlarda enerji tasarrufu ile insanları büyüleyen inverter klimalardan da tercih edebilirsiniz. Inverter klimalar, diğer klimalara göre çok daha fazla enerji tasarrufu sağlar. Özellikle az elektrik harcayarak çok daha güçlü bir soğutma/ısıtma sunsun istiyorsanız, tercihinizi inverter klimadan yana yapın.
4. Klimanın Ek Özellikleri ve Kullanıcı Çözümleri
Teknolojinin iyiden iyiye hayatımıza girmesiyle birlikte evlerimizdeki beyaz eşyalar bile dijitalleşmeye başladı. Klimalarda da son zamanlarda göreceğiniz Wi-Fi özelliği sayesinde tuşlarına dokunmadan, hatta siz evde yokken bile kontrol etmeniz mümkün.
Siz eve gelmeden 15 dakka önce klimanızın evi ısıtmaya başlamasını istemez miydiniz? Bunu wifi teknolojisine sahip klimalar yapabiliyor. Telefonunuza indireceğiniz bir uygulama sayesinde klimanızı uzaktan kontrol edebilir, bağlanarak ısısını değiştirebilir, açıp kapatabilir, programları arasında geçiş yapabilirsiniz.
Klimanın bu tür ek özellikler bulundurması, kullanıcı deneyimi açısından çok büyük kolaylık sağlıyor. Bu yüzden klimanızı seçerken Wifi özelliğinin olup olmadığına da göz atabilirsiniz. Bu tür teknolojik özellikler klimanın işleyişini değiştirmez. Bu tür özellikler daha çok konfor arttırıcıdır.
Eğer klima almak için bütçeniz kısıtlıysa, klima seçimlerinde wifi özelliğinden önce diğer özelliklerini göz önünde bulundurun. Wifi özelliği her ne kadar yararlı olsa da diğer özellikleri kötü bir klima için hayat kurtarıcı bir özellik değildir.
5. Klimanın Boyu ve Rengi Klima Alırken Dikkat Edilecekler Arasında Çok Önemli
Klima alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında bir diğeri de klimanın boyu ve rengidir. Özellikle evin dekorasyonu konusunda çok detaylı düşünen, ince eleyip sık dokuyan biriyseniz, klimanızın boyut ve rengini de göz önünde bulundurmalısınız.
Açık, parlak renkler ile boyanmış bir duvara siyah renk bir klima aldığınızda çok fazla göze batacaktır. Siyah renk, her ne kadar kaliteli ve hoş dursa da duvar renginiz ile uyumlu olmadığı sürece estetik durmaz. Bu yüzden klima seçerken estetik açıdan da güzel olacağından emin olduğunuz bir klima seçin.
Klimaların boyu, Btu değerlerine göre büyük ya da küçük olabilse de marka ve modeller arasında da çok ciddi boyut farklılıkları söz konusu olabiliyor. Bu yüzden klima seçerken modeller arasında boyut farkına da bir bakabilirsiniz.
Bu noktaları dikkate alarak klima aldığınızda, uzun bir süre severek kullanabilirsiniz. Bu maddelere göre ihtiyacınız olan klimanın ortalama bir taslağını çıkardıktan sonra klimanızı seçmeye çalışın. Böylece sizin için en doğru model hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Eğer klima konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz, klima aldığınız zaman uzun bir süre pişmanlık yaşayabilirsiniz.
Bu yüzden tüm maddeleri göz önünde bulundurmayı, içinize gerçekten sinen bir klimayı almayı unutmayın.
Klima alırken dikkat edilmesi gerekenler,Klima alırken dikkat etmeniz gereken,Klima satın alırken