Türkiye Sokağa Çıkma Yasağı

Türkiye’de Sokağa Çıkma Yasağı Ne Anlama Geliyor?

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri bakanlığı, COVID-19 (Koronavirüs) salgını tedbirleri çerçevesinde, Bu geceden itibaren başlamak üzere Zonguldak’ta ve 30 büyükşehirde 48 saat sürecek bir sokağa çıkma yasağı ilan etti

Hayata geçirilen çeşitli tedbirler, koronavirüs yayılımının hızını şu ana kadar düşürmemiş, aksine vaka sayısı arttıkça virüs yayılımı da tüm hızıyla artmıştı. Yayınlanan genelgede, virüs yayılım hızına yapılabilecek en büyük tedbirin sosyal izolasyon olduğu hatırlatıldı.


31 İl İçin Sokağa Çıkma Yasağı İlan Edildi

Türkiye Cumhuriyeti’nde tam 31 ilde an itibariyle 2 gün sürecek sokağa çıkma yasağı hayata geçirildi. Bu yasak çerçevesinde, sokağa çıkma yasağı ilan edilen şehirler şunlar;

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak.

Yayınlanan genelge ile birlikte Zonguldak ve 30 büyükşehirde 12 Nisan 24.00’a kadar sürecek bir sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

48 Saat Geçerli Olacak

Türkiye’de getirilen bu yasağın süresi şimdilik yalnızca 48 saat sürecek ve bu gece başlamış olan sokağa çıkma yasağı, 12 Nisan 24:00’e kadar sürecek. Sonrasında yasağın süresi bitecek. Yasağın süresi bittikten sonra ileri bir tarihe kadar önlem olarak uzatılır mı? Yoksa 48 saat sonunda sokağa çıkma yasağı kalkacak mı, ilerleyen günlerde göreceğiz.


2 Gün Sokağa Çıkma Yasağı Yeterli Mi?

Yeni tip bir virüs olarak adlandırılan koronavirüs, insan bedenine girdikten sonra 14 gün kadar kendini gizleyebiliyor. Bu 14 günlük süreçte ise insanlar, farkında olmadan başka insanlara hastalık bulaştırabiliyor. Durum böyleyken 2 günlük bir sokağa çıkma yasağı başlangıç için iyi bir adım olsa kendi başına yeterli sayılamayacak kadar kısa bir süreç

Sokağa çıkma yasağının ilan edilmesiyle birlikte, yasak kalktıktan sonra dahi halkın artık daha bilinçli davranılacağı varsayılıyor. Özellikle koronavirüs gibi insandan insana bulaşan virüslerde, virüsün yayılmasını önlemenin en önemli unsuru, insanların kendi izolasyonunu sağlamasında yatıyor.

Geç Kalınmış Bir Yasak Mı?

Koronavirüs salgını, günlerdir Türkiye’de. Koronavirüsün ilk tespitinden bu yana vaka sayısı giderek artarken halkın tedirginliği de gün ve gün artıyor. Koronavirüs gibi hızlı yayılan virüs salgınları, yeterli tedbirlerin alınması halinde, çok daha yavaş bir yayılmaya sonrasında ise tamamen yok olmaya kadar gidebilecek bir virüstür.

Bu noktada panik yapmak, insanlara ve kendinize korku salmak yerine virüs salgınının farkında olmanız, kişisel izolasyonunuzu ve hijyeninizi sağlamanız ve bağışıklık sisteminize dikkat etmeniz yeterli.


Halk Sokaklara Döküldü

Koronavirüs salgın tedbirleri çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti içişleri bakanlığı tarafından alınan 31 ilde sokağa çıkma yasağının ardından, bu illerde yaşayan halk, 2 günlük süreçte lazım olacak ihtiyaçlarını karşılamak adına sokağa döküldü. Normal günlerde yaşanan kalabalığın kat ve kat daha büyük bir kalabalık akşam saatlerinde yaşandı.

Özellikle virüs yayılımını azaltmak, insanların birbirleriyle temasını engellemek adına alınan sokağa çıkma yasağı kararının ardından, kararın yürürlüğe girmesine birkaç saat kala insanların birbirleriyle bu kadar fazla temas etmeleri, virüs yayılımını azaltmaktan ziyade arttıracağa benziyor.

20 Yaş Altı 65 Yaş Üstüne Yasak Vardı

Bu yasak öncesinde ilk olarak koronavirüse yakalanmaları halinde en savunmasız olan kesim olarak bilinen 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Hemen ardından ise 20 yaş altına da aynı şekilde sokağa çıkma yasağı getirilmişti.

KKTC Sağlık bakanlığı tarafından, bugün yapılan COVID-19 testlerinde River Side Otel’de çalışan 2 kişinin virüs testlerinin pozitif çıkması sonrasında otel çalışanlarının karantinaya alınacağı açıklandı.

BRT’de açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Ali Pilli, KKTC’deki koronavirüs salgını ile ilgili önemli gelişmeleri ele aldı. Haberin Devamı…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir